Ögonläkare prisas för sin forskning

Ögonläkaren och universitetslektorn Peter Jakobsson har fått Marianne Bernadottes pris för sitt arbete och sin forskning kring förebyggandet av barnögonsjukdomar.

Vartannat år delas prinsessan Marianne Bernadottes pris ut för framstående barnögonforskning. 2008 års pris går till Peter Jakobsson för hans forskning kring barnögonsjukdomar och kliniska verksamhet med att förebygga synnedsättning hos barn. Priset är på 50.000 kronor. 

Peter Jakobsson är universitetslektor vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin (IKE), och överläkare på ögonkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping. Hans forskning går ut på att förebygga synnedsättning hos barn och så tidigt som möjligt påträffa eventuella synfel.

Fyra procent av befolkningen har någon form av amblyopi, det vill säga en synnedsättning som beror på dålig påverkan på synsystemet under dess utvecklingsfas, skriver östgötalandstinget på sin hemsida. 

– Vi har genom en stor studie av den obligatoriska fyraårskontrollen visat att denna är väldigt effektiv och har ett stort värde eftersom vi på ett tidigt stadium kan fånga upp eventuella problem och ge behandling för dessa. På så sätt kan vi också motverka synhandikapp senare i livet, säger Peter Jakobsson till landstingets hemsida.

 

 

Detta kunde man läsa på LiUs hemsida. Tog med det för skojs skull, han har nämligen opererat mig när jag var liten. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0