Jag blev glad...

... för helt apropå fick jag ett SMS från H idag där han önskade mig en bra dag.

Mer sådant! 

Jag var sjukt seg i morse och hade varit på superdåligt humör idag om det inte vore för hans SMS. Det är nästan bättre än att få höra att man är född 1984!  

Äntligen!

I går åt vi i sektionsstyrelsen lite mat på Trappan. J och jag satt och pratade och kom in på ålder när jag frågade helt apropå vilket år hon var född. J svarar och frågar sedan vilket år jag är född.
- 1987.
- Jaha, det trodde jag inte.
- Nähä, vad trodde du då? 
Här förväntar jag mig att höra något i stil med 1989. Men jag får det ljuva svaret 1984 och det är det mest smickrande jag hört sedan ett gäng grabbar frågade om jag kunde köpa cigg åt dem (det innebar ju att jag såg ut som 18)! Äntligen någon som sett mitt mogna inre bakom den ungdomliga ytan. För ibland kan man faktiskt tröttna på att försöka förklara hur man gör för att komma in på krogen när man bara är 16. 

Thank you J for making my day!



Händelserika dagar

Jag har haft några händelserika dagar, därav bloggbristen.

Lördag kväll anländer Joyo, Emelie och Alex. Vi beställer pizza, dricker lite, tuggar godis och jordnötter samt utför diverse danser. Eller något i den stilen. Ingenting känns så bra som att skratta tills man får träningsvärk i magen. Sedan får jag veta att de ska åka till Liseberg i morgon. Känslan infinner sig. Varför har ingen frågat mig? Men i stället för att sura säger jag i stället att jag också vill följa med och det är klart att jag får. Får också en förklaring till varför jag inte blivit tillfrågad. Livet känns på topp igen. 

Tar en sväng på ganska tråkiga Strandbaren innan vi knökar in oss i fyra personer i ett baksäte för att åka hem till Linköping. Ja, det är fortfarande hemma för mig. Sover på Alex soffa och vaknar livrädd när katten hoppar upp och sätter sig bredvid huvudkudden. 

Det blir en tidig morgon dagen därpå och en lång resa. Men vädret är perfekt, inte för varmt och inte för kallt, inget regn. Inte så mycket folk heller. Jag är modig i början och åker en del saker men upptäcker att jag blivit räddare med åren. Nu har jag börjat fundera mer över säkerheten. Efter att ha åkt Pariserhjulet vågar jag nästan ingenting längre för det var en skräckupplevelse. Jag kan åka Balder två gånger men Pariserhjulet ger mig dödsångest. Aldrig mer!

När jag sedan kommer hem sent på söndagskvällen gör jag en fruktansvärd upptäckt. Mitt golv är översållat av silverfiskar. Jag dödar säker 20 stycken. Ska få sanerat nu i veckan och sedan min massaker på söndagsnatten har jag inte sett till en enda. 

Nya skor

I dag har jag köpt nya skor. Ett par svarta Adidas med vita ränder. De skor jag haft nu är helt trasiga så att det läcker in vatten i dem, inte skönt  så de ligger i soppåsen nu. Har bara haft dem i ett år typ, tycker faktiskt att det är lite dålig kvalité. I sjuan köpte jag ett par vita Adidas med grå ränder. Jag räknade ut förut att jag hade dem i fyra år! Och anledningen till att jag slängde dem var att jag tappade den ena i diket när det var snö. Och så orkade jag inte gräva upp den så den låg kvar där tills det blev tö. 

I veckan fick jag ett ryck och beställde Britney Spears CD-skivor från CD ON. Så nu sitter jag och importerar dem i iTunes. Kanske blir lite låtar när tjejerna kommer hit ikväll. Alex, Joyo och Emelie ska komma och eventuellt Micke och Malin. Ja okej, tjejerna och Micke blir det väl som kommer då. Och sedan vet jag inte om det skulle komma några fler... Ska bli jättekul!

Vandra

Jag har funderat över begreppen utvandrare och invandrare.

När jag har hört talas om utvandrare är det ofta i bemärkelsen modiga, heroiska människor. De offrade allt - hus, arbete, familj - för att söka lyckan. Vissa fann den, andra inte. I vilket fall som helst hyllas utvandrarna som hjältar. De tänkte längre än näsan räckte och gick mot strömmen.

När jag har hört talas om invandrare är det ofta i negativa ordalag. Vad vi glömmer är att invandrare och utvandrare är olika begrepp för samma sak, det beror på vart man befinner sig. En utvandrare från Sverige är invandrare i Amerika. När svenskarna utvandrade till Amerika kanske de mottogs med rynkade näsor och hade ett sätt som inte passade in i den amerikanska normen. En invandrare i Sverige är utvandrare i Afghanistan. De är precis lika modiga och heroiska som svenskarna var när de tog båten till Amerika. 



Flygande Jakob

I går hade jag lite bekymmer med vad jag skulle göra för kvällsmat. Frågade J och M vid två separata tillfällen och båda föreslår Flygande Jakob. Jag har aldrig hört talas om den här maträtten men blev så nyfiken att jag var tvungen att testa och det var riktigt gott. Det måste ha varit ödet att två personer på samma dag, oberoende av varandra, föreslår samma sak. Här är receptet jag använde mig av.

Flygande Jakob

Flygande Jakob
Flygande Jakob

Klassiskt gott recept på kyckling med banan, jordnötter och chilisås.

Klocka Tid: 45 minuter

Muffins 6 portioner

Du behöver:

Gör så här:

Strimla kycklingfilé och bacon. Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna på medelstark värme tills filén fått fin färg. Gör detta i 2-3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan. Lägg över kyckling- och baconbitarna i en hyfsat stor ugnsform. (Jag använder en rektangulär som är 22 x 35 cm och 4 cm djup eller den ovala på bilden.)

 

Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.

 

Vispa grädden och blanda med chilisås. Häll över och bred ut. Strö över jordnötter.

 

Gratinera i mitten av ugnen 225 grader i 15 minuter.

 

Servera med kokt ris och sallad.



Lyxweekend

Ja, kanske inte ordagrant, men vardagslyx. Småsaker som gör allting mycket härligare.

Fredag åker jag hem en och en halv timme tidigare från praktiken. Bestämmer med H att ses på kvällen. Vi löser lite korsord och kollar på TV. Blir rätt sent innan vi kommer i säng. 

Nästa morgon bjuder han mig på frukost. Bara H kan bjuda på så god frukost. Perfekt kokat ägg, rostad macka med honung och apelsinjuice. It made my day! 

Men var mäkta trött när jag kom hem så efter middagen somnade jag och sov tills pappa ringde och sa att han var i Tranås. Han skulle spela där så jag gick och hälsade en sväng innan jag gick hem och städade. Sedan ringde pappas sambo A och vi möttes utanför Folkets park. Vi får gå in gratis och A bjuder mig på både garderob och fika. Sparade lite slantar med andra ord =) De spelade 20-01 tror jag men vi åkte hem vid 23. Var lite segt för pappa fick inte sjunga något utan bara klinka på basen och det är väl helt okej men inte när man vet att det skulle låta mycket bättre om han sjöng. Eller är jag subjektiv? Nej, jag tror inte det. En kompis till mig brukar säga att pappa är lik Christer Sjögren så då måste väl sångrösten matcha utseendet?! 

Min relation till kyrkan...

...har idag fördjupats. Jag har varit på studiebesök hos en diakon. Efter att ha fått veta att många diakoner är utbildade socionomer blev jag nyfiken på yrket. Dagens studiebesök har definitivt gett mig en bättre bild av Svenska Kyrkan. Sedan kan det ju vara så att jag råkade springa på en otroligt vettig person, rötägg finns ju överallt, men hon lyckades slå hål på några myter: 

Kollekten går inte till kyrkans egen verksamhet eller till kanelbullar åt prästerna. 

Alla kan få hjälp av Svenska Kyrkan, oavsett religion.

Svenska Kyrkan har en värdegrund som går ut på att alla ska få hjälp oavsett om de lever ett liv som inte är förenat med kristna värderingar.

När man hjälper en person gör man inte det i taktiskt syfte, det vill säga man förväntar sig inte eller har som krav att den hjälpta personen ska ansluta sig till hjälparens tro.


Nästa steg är att få slå hål på de fördomar jag har om frikyrkorna... Någon som vill hjälpa mig?

Sverige - Ryssland 0 - 1

Nej, ingen sport utan matlagning faktiskt. Jag gillar inget av dem något vidare. Däremot gillar jag att äta och en förutsättning för det när man bor själv är ju dessvärre att laga mat. Kommer ni ihåg att man kunde köpa kokböcker tillsammans med Expressen i vintras? Jag köpte några av dem och idag har jag gjort ett recept från Ryssland. Det blev så fantastiskt gott att jag bara måste delger er det! 

Pastaform med färs (4 portioner)

Du behöver: 
300 g pasta, t.ex. spaghetti
400 g blandfärs
1 hönsbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
3 dl riven ost
2,5 dl matlagningsgrädde
3 ägg
salt och peppar
ströbröd
1 gul lök
ev. svamp
creme fraiche

Tillagning:
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag.
  2. Gör fyllningen: Skala och hacka lök och morot som du fräser i stekpannan. Tillsätt färsen och fräs den smulig. Smula i buljongtärningen. Blanda i tomatpurén och fräs under omrörning ca 1 minut. Häll över vattnet och låt röran puttra tills det mesta av vätskan kokat in, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda pasta, ost, grädde, ägg, salt och peppar i en bunke.
  4. Lägg hälften av pastan i en smord ungssäker form. Bred över färsen. Fördela resten av pastan över. Strö på ströbrödet. Tillaga mitt i ugnen 30-40 minuter. Servera med creme fraiche.



RSS 2.0