Snygg i trafiken

Häromdagen läste jag ett häfte som används på SFI i den kommun jag gör min praktik. Det handlade om lite olika saker, mycket var lärorikt även för mig. Särskilt ett avsnitt om körkort. Där berättade man att för att få ta körkort måste man bland annat se bra. Jag läste fel och tyckte att det stod: 

"För att få ta körkort i Sverige måste man se bra ut."

HAHAHA! Det vore något det! Vem skulle bedöma om man var berättigad eller inte och vem blir egentligen snygg på sitt körkort? Har inte tagit mitt än och det kanske är kört nu då om jag inte kan övertyga körskolläraren om mitt bedårande yttre? I mitt tycke finns det fler fula än snygga i vårt avlånga land, så om jag skulle bestämma skulle det medföra en markant minskning av antalet personer berättigade till körkort och därmed mindre trafik. Förmodligen blir det en vinst för miljön. 


Ecuador

Blir ju nyfiken på vad det där egentligen är för land så här är en del av den info som finns på www.landguiden.se, ackompanjerat av Sash (med Ecuador), en riktig partyhit! Det stavades visst inte med q som jag trodde. 

Landet är i runda slängar hälften så stort som Sverige men hyser bra mycket fler invånare. På Sveriges 450 292 kvadratkilometer bor lite över nio miljoner människor. Ecuador hyser 13,5 miljoner människor på 257 762 kvadratkilomoter. Republiken ligger på den sydamerikanska västkusten och gränsar till Colombia och Peru. Landets namn kommer från att det ligger på bägge sidor om ekvatorn. Även Galapagosöarna med sitt unika växt- och djurliv tillhör Ecuador. 

Inrikespolitiskt sett råder instabilitet med täta maktskiften. Rättsväsendet styrs av politiken eftersom domarna utses av kongressen känner de lojalitet mot det parti som har nominerat dem. Ecuador är ett av världens mest korrumperade länder och enligt Amnesty International är tortyr inte heller någon ovanlighet. Även om militären formellt sett står utanför den politiska arenan har de stor makt, främst sedan kriget mot Peru 1995. Denna konflikt blossade då upp på nytt men hade funnits där sedan 1942, pga ett landområde som genom Rio-protokollet då tillföll Peru. År 1998 skrevs ett permanent gränsavtal efter påtryckningar från USA, Chile, Brasilien och Argentina. Relationen till USA är relativt god och de samarbetar bland annat för att bekämpa narkotikasmuggling. 

Olja och bananer är Ecuadors viktigaste inkomstkällor. Att vara beroende av ett fåtal råvaror bidrar naturligtvis till den politiska instabiliteten. Det är ett av Sydamerikas fattigaste länder med hög arbetslöshet och inflation samt en hel del obetalda skulder. De flesta försörjer sig på jordbruk eller återfinns inom den informella sektorn som exempelvis gatuförsäljare. Landet är också en av världens största producenter av räkor och balsaträ. Turismen blir allt viktigare. 

Enligt FN:s definition lever hälften av Ecuadors invånare på under en dollar om dagen, de räknas alltså som fattiga. Klyftan mellan de rikaste och de fattigaste är enorm. Bristande resurser gör att det inte satsas så mycket på sjukvård och merparten av invånarna står utanför de sociala skyddsnäten. Brist på rent vatten, dålig hygien och undernäring bidrar till sjukdomar. 



Fest hos Emma och Johan

I går var jag på fest hos Emma och Johan. Det var första gången jag var i deras nya lägenhet också, den var jättefin! Jag hade köpt ett ekologiskt vin från Argentina, det var faktiskt riktigt gott fast det både var rött och 14-procentigt. Hade frågat H om han ville följa med men han skulle åka till Tyskland då och det var ju synd. Får träffa honom en annan gång =) Kvällen bjöd även på jordnötter, diverse gymnastiska övningar och den mycket spännande upplysningen att i Equador så finns det specifika offentliga platser där man får uträtta sina behov. Jag har aldrig hört något bättre! Människan är skapt för att bajsa och kissa i det fria och det är något som bör uppmuntras. Tänk ni vet när man är dödskissnödig och bara kan gå till en viss gata. Det låter toppen! Bortsett från den stank som förmodligen blir... 

Chantrie

Har jag berättat för er om Chantrie? 

Chantrie var en av de finaste hästar jag någonsin mött. Hon stod på Ånestad (Linköpings Ridskola) när jag red där och nu är hon död sedan flera år tillbaka. Jag saknar henne fortfarande. Satt och tittade på Youtube-klipp med Milton och kom att tänka på min vita favorit. Hon gillade också att hoppa och var riktigt duktig på det när hon väl bestämde sig. Markarbete tyckte hon inte om. 

Mitt finaste minne med Chantrie är sista gången jag red henne innan hon flyttade och gick i pension. Det var sista gången för vårterminen och vi skulle rida ut. Det är ofta så att gamla hästar sållas under sommaren och jag hade på känn att hon inte skulle vara kvar till hösten. Till uteritten blev vi tilldelade hästar och Chantrie gick inte med så jag fick en annan häst. Men sedan var det en tjej som kom sent och då fick hon Chantrie tilldelad. Jag var redan uppe i stallet för att göra i ordning min häst när hon kom upp och var sur för att hon skulle rida Chantrie. Än idag kan jag minnas när det gick upp för mig att hon kanske skulle rida med oss men inte ville ha Chantrie. Hur pirrigt det kändes i hela kroppen när jag frågade den här okända tjejen om hon skulle rida i vår grupp och kanske ville byta häst med mig. Hon ville det! Hon ville! Hon ville! Det sjöng i hela min kropp. Det blev en underbar ridtur som jag bär med mig för resten av livet. 

Om det är någon som minns Chantrie får ni gärna ta kontakt för lite nostalgiskt prat eller vad det nu kan bli. 

Rapportskrivning och AMO-möte

I går var jag i skolan (eller på universitetet som man ska säga). Först träffade jag Flummeriets nya kassör och överlämnade en pärm med lite papper och berättade lite allmänt om hur det är att vara kassör. Inga konstigheter och det var skönt att bli av med pärmen!

Efter några timmar på bibblan var det dags att träffa sektionsordförande Maria och utbildningsbevakarna Emelie o Jenny för att skriva årsrapport och terminsrapport. Jag hade AMO-möte klockan sex så det blev lite hattigt. 

Vi arbetsmiljöombud åt smörgås och diskuterade arbetet under den kommande terminen, bland annat ett infobord. Jag är osäker om jag kan stå, det hade varit kanonkul men eventuellt, ska fråga imorgon, så får jag vara med på flyktingmottagande då och det vill jag då inte missa för alla gratisbaguetter i världen!

Min mormor ringde och meddelade att ett våffeljärn väntar på mig! Hon är en riktig klippa, min mormor. 

Söndagstankar

Jag sitter och skriver och lyssnar på musik som gör mig nostalgisk. Nyss var det The Moffats med I miss you lika crazy. Det var ett av alla pojkband som snurrade i min CD-spelare för några år sedan. Blev nästan lite tårögd för det var en låt jag verkligen tyckte om och som jag inte hört på länge. 

I går berättade min moster att hon varit på kurs (hon jobbar på dagis) om självförtroende och självkänsla. Jag trodde det var samma sak, men så här ligger det till: Självförtroende är det man får när man får beröm för att man gjort något bra och varit duktig. Självkänsla är den uppfattning man har om sig själv, att man känner sig älskad för den man är utan att behöva prestera. Man ska ha lika mycket självförtroende som självkänsla. Jag tror att mina håller på att hamna i balans, men det är inte någon positiv utveckling. Jag har alltid haft låg självkänsla och trott att jag måste prestera för att bli omtyckt. Nu har den dåliga självkänslan börjat gå ut över mitt självförtroende så att jag tror att mina prestationer inte räcker till. 

Pratade med en kompis på MSN och blev glad för att han var glad och sist vi pratade var han inte det och om han hade berättat samma sak som nu för sex år sedan så hade jag blivit förtvivlad. Men nu är jag så glad för er skull!

Födelsedagskalas

I går hade jag födelsedagskalas hemma hos mor o syster. Jag kom dit vid kvart i tio för att börja fixa i ordning lite. Fick en shoppingvagn full med mat! Lekte lite med Vitnos innan jag gick och handlade. 

Klockan tolv kom Linda, Carro och Sandra. Det var kul att träffa dem igen och så fick jag jättefina presenter. Av Carro ett presentkort på Guldfynd. Jag blev jätteglad! Det är så sällan jag köper fina saker till mig själv. Sandra och Linda gav mig två muggar och två äggkoppar som jag idag har invigt till frukost. Mycket fina! 

På Lindas blogg (se länk längst ner till vänster på denna sida) kan ni se några av mina bakverk, men tårtan var finare i verkligheten =) eller snarare uppifrån när det inte syns hur misslyckad spritsningen på sidorna blev. 

Pappa kom en sväng omkring två och av honom fick jag pengar, tulpaner och en jättefin vas att ha dem i. Som ni kanske har förstått är tulpaner min favoritblomma för de symboliserar vår för mig. Det är bra att jag fyller i tulpansäsongen!

Kvart över tre kom Farmor och Farfar och de hade också med sig tulpaner och pengar samt en hushållsvåg som jag önskat mig. Av Farfar fick jag öven hans utläsa WWF-tidningar. Det har jag fått jättelänge och det är roligt för det är verkligen intressanta tidningar och så är det jättefina bilder i. 

En timme senare, kvart över fyra, anlände Mormor, mina kusiner, moster, morbror och äldste kusinens pojkvän. Mormor hade också köpt en hushållsvåg men hon ska byta den, så vi får se vad jag får av henne i slutändan. Av äldste kusinen och hennes pojkvän fick jag tre stycken kakburkar i olika storlekar. Morbror, moster och mina andra två kusiner gav mig ett skoställ. Det är det enda som är kvar hos mamma nu. Var helt fullastad på tåget hem igår med shoppingvagn, två kassar och en ryggsäck. Synd att skostället blev kvar, för det var det jag helst av allt skulle velat ha hem. Ska åka och hämta det snarast möjligt. 


Indisk afton

I fredags var det indisk afton! Eftersom Alex och jag har fyllt år och hon snart ska åka till Indien med Emelie, Malin och Joyo så bjöd vi dem plus Emma på indisk mat. 

Vi gjorde grillspett med ris och paprika. De var svåra att göra men blev som tur var goda till sist. Till det gjorde vi en bananraita och till efterrätt åt vi glass. Mums filibabba! 

Bananraita är en indisk rätt som är typ som en sås. Den består av matlagninsyoghurt, rostade bruna senapsfrön, spansk peppar och banan. Lite salt också och så kan det vara något mer som jag glömt. Orkar inte hämta receptet =)

Eftersom vi fyllt år fick vi presenter också. Alex fick ett ölspel och jag en snapsklocka och så fick vi varsin bukett tulpaner. 

Dagverksamhet

I dag har jag gjort studiebesök på en dagverksamhet för personer med psykiska funktionshinder. Det var hur roligt som helst! I morse var jag inte alls sugen, trodde det skulle bli segt som bara den. Men jag har målat krukor, spelat yatzy, byggt pussel och ätit kålpudding. Ned andra ord haft en helt fantastisk dag! Och jag har lärt mig någonting nytt. Förr i tiden var den vanligare än vad det är idag att man åt efterrätt. Det beror på att man ska äta någonting sött efter maten för att kroppen ska kunna smälta födan på bästa sätt. Jag blir enormt sötsugen efter maten och det är alltså en helt normal reaktion. Jag ska med gott samvete fortsätta ta en kaka efter maten.

Andäktigt

I dag tog jag en promenad genom skogen på vägen hem. Eftersom jag är uppvuxen på landet tycker jag det här med vandringsleder/spår/stigar är rätt töntigt för sådant fanns inte där jag växte upp. Där studsade man fram på mjuk skogsmark, precis som den var. Det var typ vad jag höll på med idag när det plötsligt rusar upp en vit svans på en brun rådjursbak snett framför mig. Jag blir ungefär lika förundrad som det måste ha blivit när jag kom traskande. Står och tittar en stund för att försöka se var det tog vägen. Känner mig iakttagen och vänder mig om och får se en halvstor kalv. Tänker då att oj, jag mellan mamma och barn, det är inte bra. Så jag försöker så lugnt och snabbt som möjligt ta mig därifrån. Vänder mig om för att kolla läget och ser ett annat fullvuxet rådjur, vet inte om det är samma eller ett annat. Kalven är borta.

Det var helt fantastiskt att se dem på så nära håll! Det är nog det bästa med städer, att djuren inte är lika skygga utan att man faktiskt kan komma riktigt nära. Jag tänker gå den där promenaden oftare nu tror jag, inte för att skrämma rådjur utan för att de kanske till slut accepterar att jag vill ströva där utan att störa. 

Tips från coachen

Lördag: Dop i Linköpings Domkyrka, Mariakapellet. Träffade min f.d. arbetsgivare från städfirman och beklagade mig lite över att det luktar så illa i mitt badrum. Han gav mig ett tips som var så busenkelt att jag betraktar det som en yrkeshemlighet och därmed inte tänker avslöja det. Sedan lovade han mig en Saniprol som jag får hämta när som helst. Toppen!! För er som inte vet: desinficerande toarent med god doft och rätt pH-värde. 

Måndag: Får lära mig en sak på praktiken som helt kommer att förändra mitt liv och göra vardagen tusen gånger enklare. Det handlar inte om socialt arbete, dock, utan om datorer. När man skriver i Word kan man förstora texten med tex. 120% om man vill. Det visste inte jag. Men nu vet jag!  

Dobermann

På praktiken har vi en vikarie som bara ska vara i två veckor innan det kommer en ny vikarie. Rörigt =) I dag i alla fall så pratade vi lite och så kom vi in på hundar och hon berättade att hon hade hund. Jag blev nyfiken och berättade att jag också var sugen på att skaffa hund och hörde mig lite för om hunddagis i Tranås. Hon sa att det inte fanns men att det eventuellt var på gång. Efter att hon berättat lite mer om sin vovve frågade jag vad för slags hund det var, höll på att bli riktigt nyfiken. Och hon har en dobermann! Precis en sådan som jag vill ha! Så nu har jag någon att fråga om allt jag skulle vilja veta  om hund i allmänhet, men främst dobermann. Jättekul att träffa nya människor sådär! Både hon och jag bor i Tranås men hon åker bil så jag fick skjuts hem idag och det var skönt att komma hem 45 minuter tidigare. Funderar på att kanske gå till stan och köpa en pärm som jag ska sätta in recept i. Jag får en hel del av CG på praktiken och då gav han mig tipset att även göra ett register. Ni vet så man kan dela in efter vad för typ av mat det är. Ett register har jag redan så nu är jag sugen på att sätta igång. 





Det känns bra!

Ni som inte orkar med mitt känslobabbel rekommenderas att läsa något annat inlägg. 

Jag pratade med min före detta i telefonen härom dagen. Det var flera år sedan vi hördes av sist och nu senaste månaderna har vi hörts sporadiskt på MSN och för ett tag sedan ringde vi alltså. Och det känns kul att vi har tagit upp kontakten igen, vi känner ju varandra rätt väl egentligen och det kändes absolut inte som att det var flera år sedan vi pratade utan mest som vanligt.

Bortsett från en viktig sak. Jag är inte längre kär. Ni som känner mig vet hur mycket jag tyckte  om den här killen. Var kär i honom i säkert tre år och hade jättesvårt att verkligen släppa taget. Att inte prata på så länge har säkert varit bra men jag har hela tiden varit övertygad om att han, hur länge det än dröjer, skulle kunna få mig att tappa fattningen totalt. Jag har svårt för att bli kär, men när jag väl blir det så är jag verkligen KÄR och det tar lång tid för mig att komma över. Men jag känner ingenting längre! Det känns så underbart att vi kan snacka som kompisar och jag vet att han aldrig skulle kunna få mig om han skulle vilja för jag vill inte ha honom. Jag skulle aldrig vara otrogen med honom eller vilja ha honom innerst inne. Han skulle få jobba järnet för att få mig på fall igen. Detta känns som en stor lättnad för mig. Jag kan komma över! Trodde det skulle vara omöjligt eller ta längre tid, inte minst då jag reagerade så starkt på att hans mamma lade till mig på Facebook några månader innan den här killen och jag återupptog kontakten. Men jag kanske är mer svag för mödrarna =) Har ju tänkt på honom typ varje dag sedan vi slutade prata. Hur han mår osv. och trott att det innebar att jag inte helt kommit över. Varit rädd för vad som skulle kunna hända. Men det verkar inte vara något sådant, utan bara kompiskänslor och allt känns bra nu när jag vet hur han har det och vart vi har varandra. 

Tvättstugan

Här i huset finns tre tvättpass; 7-11, 11-16 och 16-21. Eftersom jag inte är hemma förrän halv sex måste jag alltså boka det sistnämnda. Det har hittills gått bra att komma sent men idag hade någon snott mina maskiner. Okej, jag har förståelse för detta när det dröjer ett tag innan jag kommer. I vissa tvättstugor är det ju så att man får ta tvättmaskinen om inte den som bokat nyttjat den inom 45 minuter. Jag vet inte hur det är här, men ska ringa och kolla med min hyresvärd i morgon. Bäst att vara på det torra innan man muckar gräl =) Men det står på en lapp (som nu är nedriven vilket känns som mer än ett sammanträffande) att det är absolut förbjudet att ta eller inkräkta på annans tvättid. Det där med att inte inkräkta tolkar jag då som att man inte alls får ta en annans tvättid, inte ens efter 45 minuter. Jag känner mig inkräktad på och jag vill ha rena kläder och inte en överfull tvättkorg. 

Lugnar mina aggressioner med P2. Klassisk musik är fantastiskt för själen. Som balsam för själen och på tal om det hade jag balsamrester kvar i mitt hår efter duschen i morse. Det upptäckte jag på lunchen när jag kliade mig i bakhuvudet. Kändes ofräscht som bara den!



Reflekterande team och Tupperwareparty

I går var det innedag. Det är alltid kul att träffa gruppen och få prata av sig lite om alla intryck man får av praktiken samt spännande att höra hur de andra har det. På eftermiddagen hade vi reflekterande team och vi tog upp tre problem. Jag hann både med att vara i det reflekterande teamet, intervjua och vara problembärare. Det var jätteskönt att få dryfta det här bekymret som jag har och jag känner mig stärkt av att de andra i gruppen tyckte som jag och nu kan jag fundera mer aktivt över hur jag ska gå vidare. När jag var intervjuare framkom en väldigt intressant sak, som en annan i gruppen observerade. Det var att jag ofta satt i en liknande position som den jag intervjuade. Jag tänkte på det lite idag när jag hade möte med socialchefen i den kommun jag gör min praktik och det stämmer nog till viss del att två personer som sitter mitt emot varandra omedvetet strävar efter att efterlikna varandras kroppsspråk. Kanske för att lättare kunna sätta sig in i vad den andra säger. Med kaniner är det ju så att om man härmar dem kommer de gärna fram och hälsar.  

Efter skolan uppdaterade jag mitt LiU-kort. Det var på tiden. Sedan gick jag upp till stan och köpte balsam på BodyShop samt en ny tallrik på Cervera. Tur i oturen är ju att de har 50 % rabatt på allting. Sedan åkte jag till mamma och min syster och Vitnos. Det var mysigt att träffa kaninen igen! Även om jag inte vill ha något djur nu så är det ändå lite tomt utan. Kanske blir när jag kommit över Kalle. På kvällen hade min mamma Tupperwareparty och jag passade på att fynda kakmått som gör att man kan göra kakor som ser ut som hjärtan, fjärilar och blommor för bara 40 kronor. Som välkomstgåva fick alla en grön plastsked, I LOVE, har redan en likadan till och de är supersöta! Sedan hade jag tur och vann i lyckodragningen och då valde jag en miniminiburk med lock. Min mamma har sådana och jag har saknat dem för de är så bra att ha till exempel lingonsylt eller dressing i när man har med sig matlåda. Så jag är jättenöjd!

obidoo jag vill ju va som duu bapidupidiwa

I dag har jag träffat sjukgymnast M. Jag gillar M skarpt och jag önskar att jag kommer kunna axla min socionomroll lika bra som han axlar sin sjukgymnastroll. M kan konsten att:

  • vara lagom privat och lagom personlig
  • inge känslan av att han har all tid i världen för bara mig...
  • ...och att det är det bästa som hänt på hela dagen att just jag kom
  • ta på allvar vad man säger
  • förklara på ett lättbegripligt sätt
  • leta efter individuella lösningar

Tre toppendagar

Jag har varit ledig fredag-lördag-söndag och det har varit kanonskönt. Kändes nästan som semester! På fredagen var jag hemma och läste på till seminariet på onsdag. Sedan var jag på Åhléns där jag köpte gardinstång, gardin och lite annat smått och gott. I köket hänger nu en vit kappa med gröna prickar som blev rätt snygg till de blå köksluckorna. På lördagen var det shopping av mat som gällde och jag gick till Coop, där jag aldrig varit förut, eftersom jag hade en kupong på gratis kaffe där. Butiken var stor med bra sortiment och bra priser. I lördags kom ju verkligen våren (svårt att tro när man ser snön som vräker ner nu) så på hemvägen var jag typ genomsvettig. Men det var ju skönt att inte frysa för en gångs skull, hehe. På söndagen kom pappa och hans sambo Annika till mig. Jag har ju ingen borrmaskin så då får man inkalla yttre styrkor =) Pappa hängde upp en tavla, en lampa, gardinstång och en krok i taket. På den h'nger en sakosm jag fått av min syster, det är som en tunnel i nät från IKEA som man kan lägga mjukisdjur i. Dessutom fick jag en dammsugare och en massa gott hembakat att ha i frysen. Mums fillibabba!!

I morgon ska jag till sjukgymnasten för jag känner mig fortfarande inte bra i foten, så jag vill kolla så att allt är som det ska, eftersom jag inte har fått röntga den heller. 

RSS 2.0