Demokratisk diktatur?

Jag har funderat över det här med demokrati och diktatur. I Sverige har vi ju ett otal myndigheter och instanser som vi ska rapportera både det ena och det andra till, samtidigt som våra uppgifter då hamnar i deras register. Att behöva rapportera till olika instanser att man har köpt en bil och ska betala vägskatt, att man har blivit så sjuk att man inte kan jobba det närmaste halvåret, att man vill byta lägenhet inom tre månader, vem som är far till ditt barn osv, är en nödvändighet men när jag försöker se på det med nya ögon kan jag också tänka att det kan låta väldigt kontrollerande. Om jag inte var uppväxt med detta system skulle jag nog tycka att det var lite kränkande. Myndigheter tar över vårt liv så mycket att vi inte antas kunna klara oss själva. Det kan vi i viss mån inte, försäkringar och sjukpenning är bra att ha i somliga lägen. 

Jag förvånas vidare över hur många det faktiskt är som vet mitt personnummer, min adress osv. Vad händer om dessa uppgifter kommer i orätta händer? Vad händer när enskilda instanser får makt att bestämma över våra liv och de gör det på ett oetiskt sätt? Till exempel bostadsbolag vars policy säger att man inte får flytta till en annan tvåa om man redan hyr en tvåa hos dem, utan måste byta till en etta eller trea? Är det rätt för Asta, 87 som brutit höften och nu måste bo på bottenplan? Är det rätt mot den ensamstående föräldern som tjänar 200 kronor på att byta lägenhet? Är det överhuvudtaget rätt mot någon att ha en sådan regel? Borde inte alla få flytta vart de vill?

Vad tycker ni? Hur funkar det hos er hyresvärd?

Jag vill


Tentafeber

Ja, jag tror allvarligt talat att jag hade det i natt, för någonstans mellan dröm och vakenhet funderade jag över vilken sida jag skulle ligga på och det stod tydligen i 5-6§§ LSS. Så i drömmen höll jag på och letade i lagboken för att hitta vilken sida jag skulle sova på. 

Läste precis att sista tillfället på Adoptionskursen blev inställt idag. Det är tråkigt men det känns ändå skönt att få lite mer tid till tentan. Är nu på sista frågan och den är riktigt klurig. Har verkligen inte koll på det där med sekretess och personuppgifter för det är ju så många lagar som blir inblandade. SoL, PUL, sekretesslagen och lagen om behandling av personuppgifter inom socialtjänsten. 

Mandometermetoden

Ett nytt behandlingssätt mot ätstörningar. Det är med blandade känslor jag läser deras sätt att se på ätstörningen jämfört med andra behandlingsmetoder. Så här  står på www.mando.se:

  • Ätstörningen är inte resultatet av en psykisk sjukdom. Den ångest, depression och de tvångstankar som patienten kan ha är inte det som orsakar ätstörningen. De psykiska problemen är istället symptom på svält och resultatet av ett stört och oregelbundet ätande. De psykiska symptomen minskar för att slutligen försvinna helt när patienten återfår kontrollen över sitt ätande och ätbeeendet blivit normalt igen.

     

    Vad jag hört är ätstörningen sista utvägen, sista tvångstanken, den enda vägen för att få kontroll. Jag har iofs inte intervjuat varenda patient men min bild är en annan. Ovanstående tanke låter revolutionerande i mina öron.

     

  • Ingen bär skulden. Vi anser att det inte går att skylla på någon för att en person drabbats av en ätstörning. Inte patienten och inte patientens föräldrar. Vi kan inte se att det skulle finnas någon som helst anledning att tro att problemet beror på familjerelationer eller problem i familjen och det finns forskning som stöder oss i denna ståndpunkt.

     

    Jag tror benhårt på skuld. Som en sann Freud tror jag benhårt på sexualitetens kraft och förträngda barndomsproblem. Men ja, det är nog till stor del en slump vem som drabbas och inte. En kombination av tillfälligheter. 

     

  • Vi använder inga droger eller mediciner. Forskningen visar att antidepressiva mediciner inte fungerar på depressioner i samband med anorexi och bulimi utan istället kan minska patientens aptit och därför använder vi inte denna typ av mediciner i vår behandling. Om en patient äter mediciner när behandlingen börjar kommer våra läkare att se till så att patienten under en tid trappar ner på medicinerna på ett säkert sätt för att till slut slippa dem helt. 

     

    Jag är överväldigad! Detta är helt fantastiskt, absolut toppenbra!

     

  • Vi använder inte psykoterapi. Forskning har visat att psykoterapi är ineffektivt för att bota anorexi och bulimi. Istället arbetar vi med att formulera positiva mål och med att så snabbt som möjligt få patienten att kunna återvända till sitt normala liv.

    Detta hänger ju helt klart ihop med ovanstående. Det kan vara bra. Jag kan ibland tycka psykoterapin är överskattad. Ingen mår bra av att älta sina bekymmer för mycket, bättre att ta tag i konkreta saker, så länge man inte missar väsentliga bitar. (Här tänker jag bakomliggande barndomstrauman, förlåt, men jag kan inte rå för det.)

 

  • Patienten behöver inte vara rädd för att vi ska "göra dem feta". Mandometern gör inte bara att patienten blir frisk. Det normaliserade ätbeteendet gör också att risken för övervikt minskar. Just nu pågår studier där Mandometer används för att få överviktiga att gå ner i vikt genom att öva in ett sunt ätbeteende.

     

    Låter rimligt. Bra det där med att man kan överföra metoden på andra målgrupper.

     

  • Mandometer är det hemliga vapnet. Den lilla datorn med vars hjälp ätbeteendet kan övas upp är mycket effektiv och den gör också att det inte finns någon risk för att patienten ska behöva vara rädd för att gå upp för mycket i vikt. Mandometer ger patienten ett verktyg för kontroll och hon/han behöver inte känna att hon/han riskerar att bli lurad.

     

    Jag är dock oroad över att mandometern snarare kan befästa ett osunt ätbeteende. Om hela tillvaron läggs på att göra samma sak som innan behandlingen, dvs räkna kalorier och fundera över mat, blir det bättre? Kan ett onormalt förhållande till mat bli normalt eller kan det bara bli mindre onormalt? Jag tror på det senare, antingen realistiskt eller pessimistiskt. Hur länge ska patienten ha mandometern? Ska rädslan för att bli tjock hanteras av en dator eller av en stärkt självbild? 


Den långa flykten av Richard Adams

Den här boken kom ut 1972 under namnet Watership Down. Historien börjar i en kaninkoloni där några bestämmer sig för att ge sig av. Läsaren får sedan följa deras strapatsrika färd. Den här boken innehåller ganska mycket naturskildringar och det tråkar lätt ut mig. En sak jag finner roande är att varje kapitel inleds med ett citat från något annat verk. Det är något jag själv använt mig av i begränsad skala, ungefär på samma sätt i alla fall, i mitt skrivande så det är roligt att se när andra gör på samma sätt. Men det enda som gör boken spännande i mina ögon är att den handlar om kaniner. Författaren har hämtat kunskap från R.M. Lockleys "The private life of the rabbit" och på så sätt får man lära sig en del om vildkaniners sätt att leva. 

Mobilstrul

Vid årsskiftet började jag använda min nya mobil. Igår hade den rycket. Den fungerade inte för fem öre, bara en massa konstiga färger på skärmen. Så jag åkte ner till Telenor och då fungerade den som vanligt igen. Irriterande. Tydligen kunde den "hänga sig" ibland var deras förklaring och det var bara att ta ur batteriet och sätta i det igen. Men sedan på eftermiddagen blev den störd igen så då åkte jag ner igen. Den dog och det gick inte att  ringa eller så med den. Plus de där färgerna då. Då fick jag rådet att uppdatera mjukvaran via Nokias hemsida, skulle problemet kvarstå skulle telefonen lämnas in på service. Kommer hem för att uppdatera. Problemet är att programmet man ska ladda ner bara kan köras på PC. Får åka till pappa och låna dator. Får upp meddelandet att min mjukvara inte går att uppdatera, den är av nyaste slaget, så då installerar jag om den i stället. Nu funkar den och jag hoppas det håller i sig. 

41 frågor

Vips! Här är min personlighet! Stämmer till viss del torr jag...

Din personlighetstyp:

Självständiga, originella, analytiska och bestämda. Besitter exceptionell förmåga att omsätta planer i handling. Värderar kunskap och kompetens högt. Vill förverkliga sina visoner. Tänker långsiktigt. Ställer mycket höga krav, både på sig själva och andra. Födda ledare, men kan underordna sig andra ledare de respekterar och litar på.

Karriärer som skulle kunna passa dig:

Forskare, ingenjörer, professorer, lärare, läkare, tandläkare, affärsstrateger, organisationsgrundare (här läste jag först organisationsplundrare och det låter ju också väldigt spännande!), företagsekonomer, affärsföreståndare, chefer, militärer, jurister, advokater, domare, programmerare, systemvetare, dataspecialister, psykologer, fotografer, forskningsledare, utredare, professionella pokerspelare.


Jobb

I dag blev jag inringd att jobba på äldreboendet där jag jobbade natt i somras. Trots att det var länge sedan gick det bra, tur att jag gick med duktig personal! Det är verkligen stor skillnad på att jobba natt och dag. Eftersom jag är en lat och asocial person tror jag faktiskt att jag föredrar natt. Det är ett helt annat tempo då, lite mysfaktor nästan. Visserligen var dagen idag lugn men då kan man inte bara gå och sova en stund, utan det blir bara segt. 

Pengarna jag tjänat kommer att gå åt på direkten. Är i behov av att gå till frisören och upptäckte dessutom idag att jag behöver klacka om mina stövlar. Ska nog åka till Ikano i dagarna så att det blir gjort. 

Visst är det kallt ute?! Skulle vilja klä in hela mig i en gigantisk dunsocka. 

Kram och godnatt

RSS 2.0