Socionomdagen

I dag har det varit Socionomdag, en föreläsningsdag för alla socionomstuderande som anordnas av Socionomsektionen. Dagen blev toppen! Det var fyra föreläsningar varav jag var på tre. Det var två av dem jag tyckte var extra intressanta. 

Den första handlade om hur man ska bemöta personer med en annan sexuell läggning än den heterosexuelle. Föreläsningen hölls av en kille från Akademikerförbundet SSR och tog upp ren fakta och redde ut olika begrepp, men pekade även på när det begås direkta missar inom till exempel sjukvården. Ett exempel var den "klumpiga" kvinnan som gång på gång söker vård för diverse skador. Då är det ju tur att hon har sin"väninna" som alltid kan följa med. 

Dagens sista föreläsning hölls av en kvinna från Linköpings kommun som jobbade med ekonomiskt bistånd. Hon berättade om en metod de använder sig av för att försöka finna vägar ut för klienten ur ett långvarigt bidragsberoende. 

Socionomdagen har även bjudit på semlor, baguette, information från fackförbund och kåren samt lite gratissaker som pennor och annat smått och gott. Nu kopplar jag av med lite Bonnie Tyler och ska väl hoppa in i duschen när alla mail är lästa. 

Lugn helg

I fredags slutade jag tidigt från praktiken. Så jag var hemma redan vid kvart i två, det var skönt för jag hade så ont i huvudet men det släppte av efter lite mat och promenad. 

I går (lördag) var Q hos mig, det var trevligt! Vi åt gott; soppa, varma vitlöksbaguetter, glass och lite senare pizza. Jag fick en jättefin inflyttningspresent: ett diskställ från Designtorget som ser ut som en kanin! Det passar jättebra i mitt kök.   

I dag ska jag göra klart planscherna till socionomdagen, läsa lite inför seminariet den fjärde och kanske baka schackrutor. Hehe, jag är verkligen inne på de här gammaldags kakorna! Och nej, det är inte för att jag tycker det är roligt (jo lite) men mest för att jag snart fyller år och då måste man visst bjuda på något. 

Louise

I går tittade jag på Uppdrag Gransknings uppföljning av "Fallet Louise". Första avsnittet sändes april 2007. Då gick jag min sista termin på komvux och samma höst började jag på Socionomprogrammet. Därför är det med nya tankar jag ser uppföljningen och nästa vecka på praktiken ska jag lusläsa LVU. För enligt min mening skulle den lagen ha tillämpats, annars är den väl knappast till någon nytta? Fortfarande blir jag naturligtvis upprörd, ja rent av förtvivlad, av vad som hände flickan. 

En sak reagerade jag dock på och det var att hennes berättelse om hur hon har det idag på något sätt inte lät äkta. Kanske för att det förmodligen var någon annan som var rösten och det kan låta stelt när man ska prata med någon annans språkbruk. Skönt att hon verkar ha fått det bättre nu iaf. 

Hör och häpna

Jag har bakat brysselkex. De blev fula, men goda. Smakar lite knäck, men det kanske är som det ska? Goda iaf =)
Det här är inte mina, men de blev ungefär såhär. Fast lite mindre runda och lite mindre rosa. 

Praktiken idag

Studiebesöket var toppen! Fick en informationsmapp med mig och det var bra grejer i den, men bäst av allt var själva mappen. Den var vit och fin med en liten plastficka på framsidan där man kan sätta in något. En bild, ett visitkort... ja vad man vill typ. Hur bra som helst!

Därefter ett möte mellan SFI, socialtjänst och flyktingmottagning där det bjöds på mitt favoritte (svart Earl Grey) och kanelbullar som faktiskt var riktigt goda. Plus en massa spännande information förstås. 

Nu ska jag skriva ut lite logotyper och börja göra planscher inför Socionomdagen.

Vikten av att vara påläst

I morgon ska jag på studiebesök till ett HVB-hem. Eftersom jag tycker det är viktigt att vara lite påläst om vart man ska googlade jag platsen. 

På deras egen hemsida kan man läsa om typ vilken målgrupp de inriktar sig mot, vilka metoder de använder sig av osv. Men det är egentligen inte det som är det mest intressanta. Allt sådant framgår ju antingen när man är där, man kan fråga någon eller läsa sig till det, alternativt att det inte känns så intressant. Mycket känns som fina ord utan innehåll. Det jag har tittat på är i stället mediaskandaler kring det här boendet och vad länsstyrelsens senaste tillsynsrapport säger. Sådant roar mig. Man ska väl ha tryck- och yttrandefriheten till något?!

Jag kommer verkligen att studera verksamheten med neutral syn i morgon, not. 

Alla Hjärtans Dag

I går kväll kom H till mig. Vi har idag lagat kyckling med ris, mycket gott!! Ska snart ner och hämta tvätt nu.

I dag är det visst Alla Hjärtans Dag. Jag har två förhållningssätt till det. Å ena sidan anser jag att det är ett affärsjippo. Affärerna börjar skylta om Alla hjärtans dag redan i januari och det kommer bara mer och mer "kärleksprylar" för varje år. Å andra sidan kan jag tycka att Alla hjärtans dag borde bli en allmän helgdag. Så att man verkligen kunde vara hemma och mysa med varandra. Fast det skulle man ju egentligen vilja göra varje dag =) Alla dagar på året borde vara Alla hjärtans dag! Sedan ändras ju perspektivet beroende på hur man spenderar dagen. Har man någon att uppvakta är det mysigt, annars totalt ointressant. Vad gäller årets Alla hjärtans dag har jag inte blivit uppvaktad och heller inte uppvaktat någon. Men hör och häpna, jag är faktiskt inte bitter över det. Har ändå haft en bra dag. Nu är jag mest sötsugen... Oboy vore gott! 

Äntligen tillbaka!

Uppdatering av läget:

Ja, jag har börjat min praktik nu och det känns bra. Det var någon som frågade vart jag gjorde min praktik. Jag tänker dessvärre göra dig besviken med att inte avslöja det. Eftersom det dels är inom en verksamhet där det råder sekretess men också för att jag ogärna vill lämna ut kollegor om jag någon gång skulle skriva något om praktiken. Så ni som vet, ni vet.

Ja, jag har flyttat nu. Det känns toppen och jag trivs jättebra! Håller som bäst på att komma i ordning och lära mig laga mat. Är med i Hyresgästföreningen också. Men i lördags ramlade jag i trappan och vrickade foten så jag har hoppat på ett ben ett par dagar men nu är det så gott som bra igen. 

Nu ska jag kolla mailen, fruktar redan... det är säkert masssorrr att ta tag i!

RSS 2.0