Om katternas matvanor

I går trodde jag att jag skulle åka till Pappa och byta däck i dag, men det var visst inte förrän i morgon visade det sig när jag kollade i kalendern. Tur att man har den ;)
Gick upp skapligt, katterna väcker mig trofast lite före sex och kvart över sju kände jag att jag var för pigg för att kunna somna om ordentligt. Så gick upp och gav dem frukost och vi lekte lite. Sedan handlade jag på ICA. Därefter hem och tog ut Fluffi på en promenad. Ner på stan igen för att köpa ToaLätt för det var slut och kattlådan luktade inte så vidare gott. Någon mer som använder ToaLätt? Vi har det till kaninen Vitnos också, det är riktigt bra. Hon har ju så lång päls att vanlig strö fastnar, men inte de här små pelletserna. När jag kom hem fick Snuffi komma ut en sväng.
Till kvällsmat har jag ätit jättegod mat: kycklingfilé, färsk bandpasta, dressing och sallad. Katterna mumsar kyckling. I alla fall så gör Fluffi det, Snuffi brukar vara skeptisk till allt annat än sitt torrfoder. Så här hemma är det bara Fluffi som får blötmat (Whiskas, har funderat på att prova andra märken för att variera smakerna lite) och Snuffi får smaka av min mat om det är något hon gillar, det händer ytterst sällan. Fluffi slickar nästan alltid min tallrik, men är sällan hon verkligen ÄTER. Så idag är jag nöjd med att hon åt kycklingen, är skeptisk mot vad det egentligen är i kattmatsburkarna. Min tanke var att göra egen mat till katterna men de är så kräsna :) Båda får torrfoder också såklart. När de kom åt de Royal Canin men nu har bägge övergått till Hill´s fast olika sorter. Snuffi har sitt bantningsfoder och Fluffi har ett som ska vara särskilt effektivt mot tandsten. På tal om bantning så får egentligen inte Snuffi äta något annat än det. Men ikväll blir hon som sagt bortskämd med lite kyckling. Jag tror det gör mer nytta än skada.

Tenta igen

Nu sitter jag med hemtenta igen. För en gångs skull känns det faktiskt som att vi har gott om plats att skriva på och (vet inte om jag säger detsamma efter några timmars blod, svett och tårar) den verkar rolig. Vi ska skapa vår egen fallbeskrivning, därefter föreslå 2-4 olika behandlingsinsatser vilka vi ska motivera utifrån bland annat evidens. Känns som att jag får göra fallbeksrivningen sist, alternativt parallellt med de behandlingsinsatser jag föreslår. Jag har börjat lite smått att skapa en familj. Dessutom, eftersom jag och Maria skrev C-uppsats om evidensbaserad praktik så ska det bli riktigt kul att läsa Socialstyrelsens riktlinjer och huruvida olika insatser har evidens enligt Socialstyrelsen.
Snuffi vet jag inte vart hon är. Sover i soffan tror jag. Fluffi är övertrött vilket leder till att hon är rastlös. Hon vill leka med orkar inte koncentrera sig särskilt länge på samma leksak. Nu har hon öppnat skåpet där maten är för att visa att hon minsann fick för lite frukost.

Skönt att jag fick min mens när jag var 11...

I dag kan man läsa i Extra Östergötland om de hälsorisker som kan förknippas med en tidig debut för menstruationen.
En ny studie visar att kvinnor som fått sin första menstruation tidigt i livet har som vuxna sämre lungfunktion och drabbas oftare av astma än de som fått mens först i tonåren. Hormonerna påverkar luftvägarna, men det står inte riktigt hur, antar att jag får läsa studien för att få reda på det. Forskarna såg i alla fall att pip och väsningar i bröstet samt andra astmaliknande symtom var betydligt vanligare hos dem som fått mens i 10-årsåldern jämfört med dem som fått sin första mens efter att de fyllt 13. Därför (det här är ju inte heller så uppmuntrande) ska flickor med tidig mensdebut avhålla sig från att pröva på rökning.
Jag har inga luftrörsbesvär än så länge, dock och jag röker ju faktiskt inte längre sedan ganska lång tid tillbaka så jag kanske kommer undan. Men i slutet av artikeln står också att tidigare forskning har lyckats identifiera ett samband mellan tidig mens och ökad risk för att drabbas av sjukdomar i hjärta och kärl. Hellre lite astma i så fall tror jag.

Bernys böcker

Har läst bägge böcker av Berny Pålsson nu, "Vingklippt ängel" och "Känn pulsen slå". De var riktigt bra - jag ville hela tiden läsa vidare för att se hur det går och språket är riktigt bra. Det märks att Berny, precis som hon skriver om, älskar att läsa och skriva egna texter. I bland kan jag bli trött på självbiografiska böcker för att de innehåller en bra historia men är så tråkiga att läsa på grund av ett dåligt språk. Så kändes det inte här. Jag gillar också att böckerna skiljer sig från en del annat jag läst i det att de verkar skildra den hårda sanningen och inte får det hela att verka enkelt. Dock är böckerna riktigt jobbiga att läsa tycker jag på så sätt att det de handlar om är ett tungt ämne. Jag är glad att jag inte läste "Vingklippt ängel" när den först kom, jag ville läsa den då, men av en slump har det inte blivit av förrän nu. Kanske var meningen så.

RSS 2.0