Timjan Timjan

Timjan är inte bara en krydda utan också en läkeväxt. I dag betraktas den som en av de bästa kryddorna vid behandling av förkylning. Den är även bakteriehämmande. Timjan kan motverka torrhosta, fungerar slemlösande och kan lindra besvären vid astma och kikhosta. Som om det inte vore nog kan den också förbättra blodflödet. Om man har en infektion eller inlammation o hals/mun är det bra att gurgla med timjan, samtidigt som det fräschar upp andedräkten. Timjan i badet renar huden.
Här är ett råd från 1543: "Timjan och honung kokade tillsammans och sedan förtärd är mycket välgörande för människor med svårigheter att andas".
Men, hör och häpna, det kommer mer. Timjan är bra för matsmältningen, kan användas utvärtes mot insektsbett och kan lindra huvud- och ledvärk.
Personer med sköldkörtel- eller leverbesvär bör dock rådgöra med läkare innan bruk av timjan.
Källa:http://www.epochtimes.se/articles/2008/10/11/15918.html
Helt plötsligt kändes det inte onödigt att köpa ännu en kryddburk =)

Konversation idag

Min uppsatspartner *positiv*: - Jag går ut och röker. Kolla din mail och se om du har fått några kärleksbrev.

Jag *negativ*: - Som om jag skulle få det.


Syns det att det inte finns något jag hellre skulle vilja ha?

Ur Sju sorters kakor

I dag skulle jag ha en jobbarkompis på fika och jag hade lust att baka något men hade inte så mycket hemma. Då tjänar man ju egentligen inte på att baka så jag ville ha något med få ingredienser, dessutom hade jag inte så mycket plats i frysen så något bullbak var det inte tal om. Den enda bakbok jag äger är "Sju sorters kakor" men den sviker aldrig. Det här bakade jag i morse:
Lägg bakplåtspapper på en plåt med höga kanter. Smöra och mjöla bakplåtspappret.
Riv skalet från en halv apelsin och pressa saft ur hela apelsinen. Sedan ska 400 g mandelmassa rivas grovt och blandas med skal och saft. Knäck 4 ägg - gulorna ska vara tillsammans med skal, saft och mandelmassa och vitorna ska vara i en separat skål. Vitorna ska sedan vispas till hårt skum innan de blandas med de andra ingredienserna. Häll på plåten och grädda i ugnens nedre del i en halvtimme på 175 grader. När kakan är färdiggräddad så ska man strimla mörk blockchoklad över den medan den är varm. Jag använde mig av en potatisskalare till detta. I receptet ska det vara 125 g choklad, jag tog 200 g och det var kanske i mesta laget. Det beror på hur man vill ha det och hur mycket kakan sväller (min svällde inte lika mycket som den på bilden). Sedan smetar man ut de halvsmälta strimlorna jämnt över kakan. Den är jättegod att äta varm, men den blev lite mer stabil efter att ha stått i kylskåpet en stund.

Äntligen!

Nu har jag mitt körkort :)

Sådant här vill man egentligen inte läsa

Djurens Rätt:s förbundsordförande har skrivit en bra artikel rörande de män som plågade ihjäl kaniner.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article7009038.ab

Real stuff

Nu har jag faktiskt börjat skriva vanlig dagbok, så vet inte hur mycket jag kommer att skriva här. Men en del blir det kanske ;)
Har varit sjuk hela förra veckan och börjar nu att friskna till igen. Tillbaka till skolan med C-uppsatsskrivande. I dag hade jag och min partner första träffen med vår handledare. Det kändes väldigt bra. I dag har jag även varit på möte med alla arbetsmiljöombud på campus. Jag har inte kunnat vara med på jättelänge så det kändes bra att det äntligen kom en tid som passade, har inte varit på flera månader.

Ha en bra kväll allihopa!

Strömmingslåda

Till 4 personer:

600 g strömmingsfiléer
2 2 tsk salt
svartpeppar
1 1 msk dill
1 1 msk persilja
1 1 msk gräslök
2 2 msk ljus fransk senap
2 2 dl vispgrädde
smör



Gör så här:

Smörj en ugnssäker form. Strö hälften av saltet i botten. Salta filéerna på köttsidan och rulla dem med skinnsidan utåt. Lägg rullarna i formen och strö över resten av saltet. Mal över en aning svartpeppar. Hacka örter och kryddgrönt. Blanda med senap och grädde. Slå blandningen över strömmingen. Grädda i ugn på 200 graders värme ca 25 minuter.


Love is in the air

En av mina grannar är en äldre dam med två hankatter. Dessa har mina tjejkatter träffat på när jag har varit ute med dem. Fluffi träffade en röd hanne som är en av de sötaste katter jag sett, han har en väldigt speciell form på huvudet. Snuffi har träffat en grå-vit herre som också är jättegullig. Så vi får väl se om de blir mer sugna på att gå ut hädanefter ;)

Sjukdag

Jag är förkyld och hostar och har fortfarande lite feber. I dag adderades till detta även mensvärk. Som om detta inte vore nog hade jag en dispyt med liten kissemiss om varför hon inte får leka inne i städskåpet bland en massa rengöringsmedel och kemikalier. Liten kissemiss bestämmer sig för att riva mig ganska djupt i fingret. Det gör inte ont men jag ser till min förvåning att det blev ganska djupt och blödde lite. Så mitt i alltihop fick jag även masa mig iväg till vårdcentralen och ta den där stelkrampssprutan som jag aldrig kommit mig för med att ta. Eller snarare jag har alltid fått skjuta på det för att Vaccinationsmottagningen bara har öppet på tisdagar. Sämst. Tur att man kunde få en liten akutspruta på en helt vanlig torsdag då.
Sedan har jag kommit underfund med, mellan att jag sover och försöker plugga för att det värker inombords när jag tänker på min stackars försummade C-uppsats, att jag dagdrömmer alldeles för mycket. Eller är det egentligen alldeles för mycket? Det är ju roligt att dagdrömma, även om jag blir besviken för att det inte blir sant så har jag ju haft roligt under tiden. Och för att bota min besvikelse kan jag ju då dagdrömma om någonting annat. Helt klart bättre, jag ska fortsätta dagdrömma.

Lund

Helgen har spenderats med mina fem bästa vänner i Lund. Två av dem bor nu där och det var första gången som vi andra var där och hälsade på. Jag har varit lite förkyld under förra veckan och var det i helgen också. Jag trodde att det bara var allergi för jag kände mig inte hängig men nu har jag feber. Trist. I alla fall så kommer här en liten summering av helgen.
Fredag:
Vi åker från Linköping vid sex på kvällen. Det blev lite struligt med våra tåg för vi skulle egentligen ha åkt Inter City-tåg men de blev inställda så vi fick boka om till X2000, men utan attt betala något extra, plus att det blev mycket bättre tider. Så vi var framme skapligt i Lund på kvällen och åt en jättemysig middag hemma hos E och M. Sedan satt vi bara och myste och småpratade lite innan vi kröp i säng.
Lördag:
E och M väcker oss klockan 8 på morgonen med te och rostat bröd, mums! De har gjort ett hemligt schema till oss. Vi har blivit ombedda att ta med oss morgonrockar men vi vet inte varför. Vi får inte äta frukost för länge och vi ska klä på oss morgonrockar. Det diskuterades ganska flitigt vad det var vi skulle göra, vi hade trott att det var någon temafest på kvällen, men vad kunde det vara på morgonen? Gyttjebad? Iaf så skulle vi ha pyjamas, underkläder och breda trosor (ja de sa så) och morgonrock. Sedan gick vi ut och - kom till en bastu! Så på morgonen blev det bastumys. Därefter kom vi hem och blev ombedda att iklädda morgonrockar åka iväg med buss. E och M följde inte med och vi visste ju typ inte vart vi skulle. Lite roligt var dock att Lund är en sådan studentstad att de flesta är vana vid att folk springer omkring i lite udda utstyrslar, så det var nästan ingen som brydde sig om att vi hade morgonrock. Vi kom till universitetet och där mötte vi E och M. De skulle hjälpa till att sälja tidningar för det var faktiskt temafest Morgon rock på kvällen. Tyvärr fick vi dock inte vara med på den eftersom vi var där som gäster, så vi var på Östgöta Nation i stället på kvällen. I alla fall så sprang vi runt på stan och frös i våra morgonrockar och försökte sälja tidningar, men det gick inte så bra. Vi avslutade med jättegod och billig Falafelrulle innan vi begav oss hem. Där satt vi bara och myste med te och avhandlade diverse viktiga ämnen såsom den etiska aspekten av fosterdiagnostik och att skapa ett andra barn för att rädda livet på sitt första barn. Vet inte hur vi kom in på de ämnena, men det blev så. Framåt kvällen beställde vi mat. De andra åt sushi men jag visste inte om jag skulle tycka om det, dessutom var jag rejält hungrig och ville vara mätt så att jag skulle få en bra fylla. Därför beställde jag strimlad entrecote med ris, pressgurka, lök och någon jättegod sås som inte var så stark. Det var verkligen det absolut godaste jag ätit på länge, slog till och med Falafelrullen. Taxi till Östgöta Nation där vi dansade loss. Klockan två stängde de och då skulle tre av oss leta efter de andra två, men hittade bara en för M hade sprungit bort så vi blev jätteoroliga. Men som tur var sov hon sött i sängen när vi kom hem! Men det blev sent, gick inte och lade oss förrän runt fem.
Söndag:
Jag vaknade klockan åtta och sedan kunde jag inte somna om ordentligt utan låg bara och halvslumrade. Vi åt en sen och lätt frukost hemma och avslutade med bakad potatis på ett fik nära stationen. Vårt tåg gick halv fyra. Kändes konstigt att bara vara fyra igen helt plötsligt. Samtidigt var det skönt att komma hem.
TACK FÖR EN JÄTTEMYSIG HELG!!

Häftigt!

Alldeles nyss stod det ett rådjur bara några steg utanför mitt fönster och åt. Den stod där jättelänge så jag hann knäppa en massa fina kort med min dåliga mobilkamera och mina katter tyckte det var jättespännande. Dom har ju alltid bott i stan och varit innekatter så jag tror inte att dom sett något rådjur förut.
Helgen:
På fredagen firade jag och mina två vänner A och J att vi fyllt år, vi fyller ungefär samtidigt. Det blev en lugn fest för många var sjuka och det var synd, men det var kul att de som kunde kom! Blev en jättemysig kväll med tårta och annat gott. Innan dess åt jag våfflor med mamma, syster, mormor, mammas bästa kompis S och hennes fosterdotter. Därefter var vi på Tupperwarerea i Majelden hos Mia som säljer Tupperware. Fyndade bland annat ritmallar med julmotiv!
Lördag var det påskmiddag hos mamma och syster med mormor.
På söndagen firade jag och min syster att vi fyllt år för vi fyller också nästan samtidigt. Kusinerna kom med sin hund Basse och även S och L. S är mammas bästa kompis och L är hennes sambo. Jag har arbetat på deras städfirma också. Jag fick en massa fina presenter och av dem fick jag bland annat en ytdesinfektion som tar bort bakterier typ koli och salmonella. Är jättebra att ha i köket nu eftersom katterna gärna springer på bänkarna.
Måndagen var det middag hos pappa, hans sambo, hennes son och hund. Vi fick lax i stället för traditionellt påskbord och det var gott med något som bröt av lite.

RSS 2.0