Ecuador

Blir ju nyfiken på vad det där egentligen är för land så här är en del av den info som finns på www.landguiden.se, ackompanjerat av Sash (med Ecuador), en riktig partyhit! Det stavades visst inte med q som jag trodde. 

Landet är i runda slängar hälften så stort som Sverige men hyser bra mycket fler invånare. På Sveriges 450 292 kvadratkilometer bor lite över nio miljoner människor. Ecuador hyser 13,5 miljoner människor på 257 762 kvadratkilomoter. Republiken ligger på den sydamerikanska västkusten och gränsar till Colombia och Peru. Landets namn kommer från att det ligger på bägge sidor om ekvatorn. Även Galapagosöarna med sitt unika växt- och djurliv tillhör Ecuador. 

Inrikespolitiskt sett råder instabilitet med täta maktskiften. Rättsväsendet styrs av politiken eftersom domarna utses av kongressen känner de lojalitet mot det parti som har nominerat dem. Ecuador är ett av världens mest korrumperade länder och enligt Amnesty International är tortyr inte heller någon ovanlighet. Även om militären formellt sett står utanför den politiska arenan har de stor makt, främst sedan kriget mot Peru 1995. Denna konflikt blossade då upp på nytt men hade funnits där sedan 1942, pga ett landområde som genom Rio-protokollet då tillföll Peru. År 1998 skrevs ett permanent gränsavtal efter påtryckningar från USA, Chile, Brasilien och Argentina. Relationen till USA är relativt god och de samarbetar bland annat för att bekämpa narkotikasmuggling. 

Olja och bananer är Ecuadors viktigaste inkomstkällor. Att vara beroende av ett fåtal råvaror bidrar naturligtvis till den politiska instabiliteten. Det är ett av Sydamerikas fattigaste länder med hög arbetslöshet och inflation samt en hel del obetalda skulder. De flesta försörjer sig på jordbruk eller återfinns inom den informella sektorn som exempelvis gatuförsäljare. Landet är också en av världens största producenter av räkor och balsaträ. Turismen blir allt viktigare. 

Enligt FN:s definition lever hälften av Ecuadors invånare på under en dollar om dagen, de räknas alltså som fattiga. Klyftan mellan de rikaste och de fattigaste är enorm. Bristande resurser gör att det inte satsas så mycket på sjukvård och merparten av invånarna står utanför de sociala skyddsnäten. Brist på rent vatten, dålig hygien och undernäring bidrar till sjukdomar. 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0